Yunet
 

Društvo

Počelo obeležavanje "Oluje" u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. avgust 2022. • 20:37 •

Počelo obeležavanje

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja", tokom koje je više od 1.700 Srba ubijeno, a 250.000 proterano iz Hrvatske, obeležava se večeras u Novom Sadu, uz prisustvo državnog vrha Srbije i brojih građana.

Parastos za žrtve tog zločina služi patrijarh SPC Porfirije.
Na glavnom trgu u Novom Sadu, obeležavanju "Oluje" prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i brojni građani, ujedinjeni u nameri da sačuvaju sećanje na žrtve tog zločina.
Akcija "Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.
Više od 250.000 Srba iz Hrvatske, su u kolonama automobila, kamiona, traktora... stigle u Srbiju, iz svog zavičaja.
Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.
Međunarodnu krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je "Oluju" u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostota bivše RKS u Hrvatskoj.
Međutim u drugostepenoj presudi su te tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni.
Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je nedavno podiglo prvu optužnicu za ratne zločine počinjene tokom Oluje, protiv četiri oficira hrvatske vojske zbog sumnje da su naredili akciju u kojoj su stradali civili u izbegličkoj kolini.
Za 25 godine od "Oluje", hrvatsko pravosuđe podiglo je tri optužnice za ratne zločine nad krajiškim Srbima i to protiv ukupno sedmorice pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih jedinica.
Suđenja su rezultirala sa dve osuđujuće presude, od čega je jedna pravosnažna.
Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Nenad Mihajlović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena