Yunet
 

Društvo

Danas je Sveti Ilija

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. avgust 2022. • 09:27 •

Danas je Sveti Ilija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetog Ilije, u narodu poznatog i kao Ilija Gromovnik.

Sveti Ilija se smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s velikim strahopoštovanjem.
Sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je nazvan Tesvićanin. Smatra se jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u molitvama u pustinji, a zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, pogotovo od izraelskog cara Ahave i njegove žene Jezavelje.
Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na Preobraženje Gospodnje, pa se zato njegov lik slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo.
Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.
Na Svetog Iliju ne radi se u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Prema narodnom verovanju, ako danas grmi, propašće celokupan ovogodišnji rod oraha i lešnika.
Takođe, veruje se da posle Svetog Ilije leto polako prolazi, pa je u narodu poznata izreka "Od Svetog Ilije, sunce sve milije". Nakon današnjeg praznika se, prema verovanju, više ne treba kupati u rekama.
Na Svetog Iliju u velikom broju gradova i sela organizuju se vašari, a slavi se i kao krsna slava.
Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, prema ukazu iz 1924. godine. Ta tradicija je prekinuta propašću Kraljevine Jugoslavije, ali je obnovljena 1992. godine.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena