Yunet
 

Društvo

Gradsko zelenilo podržava gradonačelnika Vučevića i novi GUP

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 22. jul 2022. • 21:36 •

Gradsko zelenilo podržava gradonačelnika Vučevića i novi GUP

JKP "Gradsko zelenilo" podržava gradonačelnika Miloša Vučevića, koji je najzaslužniji što je Novi Sad dobio novi Generalni urbanistički plan do 2030. godine, i što je Kamenička ada postala zaštićeno prirodno dobro, a Šodroš oaza za sport i rekreaciju.

Za JKP "Gradsko zelenilo" je posebno važno što je GUP u svim segmentima drastično unapredio zaštitu životne sredine, kroz povećavanje zelenih površina, omogućavajući urbanistički razvoj grada u skladu s njegovim strateškim položajem, ekonomskim potencijalima i potrebama građana.
- Smatramo da je dokument vrlo dobro urađen i da predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj grada, a nama, kao preduzeću koje brine o svakom drvetu, travnjaku, drvoredu i parku u gradu, važno je što novi GUP posebnu pažnju poklanja unapređenju zelenila, kako kroz podizanje većeg broja novih parkova, tako i kroz proširenje površina pod zaštitnim zelenilom. Takođe je značajno što novi strateški urbanistički akt precizno definiše obaveze invetitora, kako u pogledu smanjenja izgrađenosti parcele, tako i kroz obavezu da na parceli imaju najmanje 30 odsto zelenila, od čega najmanje 60 odsto mora biti visoko drveće, kako je proletos najavio gradonačelnik Miloš Vučević - kaže direktor JKP "Gradsko zelenilo" Miloš Egić.
On ističe da je Novi Sad u vreme Miloša Vučevića doživeo preporod, da su prosečna plata i gradski budžet duplo veći, da je otvoren veliki broj novih fabrika i zaposleno više od 11.500 ljudi, kao i da su učinjeni ogromni pomaci u pogledu zaštite životne sredine, kroz sadnju 54 hiljade sadnica novog dreća, podizanje novog parka od šest hektara između Novog naselja i Detelinare, kao i kroz gradnju budućih parkova i drvoreda.
- Da bi se ovaj trend ubrzanog razvoja nastavio, a da bi se zadržao, odnosno značajno unapredio kvalitet života Novosađana, bilo je neophodno da se usvoji novi strateški dokument koji definiše ključne tačke inveticionog, komunalnog, urbanističkog, ekonomskog, kulturnog i ekološkog razvoja. Zahvaljujući gradonačelniku Vučeviću i njegovoj borbi da GUP bude usvojen, Novi Sad će u budućnosti postati još bolje mesto za život  - kaže Egić.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad