Yunet
 

Društvo

Vučić:Kada bude poskupljenje struje neće biti veće od 10 %

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. jul 2022. • 18:54 •

Vučić:Kada bude poskupljenje struje neće biti veće od 10 %

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa, da ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.

"Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo", rekao je Vučić.Istakao je da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.

Ako bude problema postoje planovi za smanjenje temperature grejanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost da se tokom zime ograniči centralno grejanja u stanovima na određenu temperaturu ukoliko bude problema sa isporukom energenata, ako se, na primer, neko pozove na "višu silu", a što se već dešava pojedinim zemljama.
"Mi smo razmatrali opcije, ali nismo doneli zaključke da to činimo, svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje je ušteda od oko 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom. Još to nismo razmatrali, ali da znate da ako budemo imali većih problema ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.Istakao je da za sada nije takva situacija.
"Videli smo da je EU smanjila temperaturu neophodnu na 19 stepeni. U Beogradu i Novom Sadu propisane su na 19 do 21, ali su obično 22 ili 23 stepena. Nismo dogovarali da smanjujemo temperature, ali da znate da imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.

Skladištimo gas u Mađarskoj, o uglju razgovaramo sa kineskim prijateljima

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija preduzima mnogo mera kako bi se održao energetski sistem tokom jeseni i zime.
Prema njegovim rečima, u svakom trenutku možemo da ostanemo bez gasa i struje, ali da je Srbija već počela da skladišti gas u Mađarskoj, koji može da povlačimo.
"Razmatrali smo više opcija, Evropska unija je smanjila temperaturu grejanja na 19 stepeni, a mi smo se dogovorili da ne smanjujemo. Imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.
"Što se tiče nabavke uglja uvezli smo 119 tona što je potrošnja za jedan dan i očekujemo podršku naših kineskih partnera", rekao je Vučić.
Borimo se za sve što možemo, razgovaramo sa NIS-om za naftu da bismo imali bezbedniju jesen i zimu.

 

Izvor: Tanjug

Foto:Tanjug Strahinja Aćimović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena