Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik Vučević pozdravio učesnike kampa za srpsku decu iz regiona

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. jul 2022. • 13:23 •

Gradonačelnik Vučević pozdravio učesnike kampa za srpsku decu iz regiona

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući organizatore i učesnike trećeg Kampa za srpsku decu iz regiona, koji će do 14. jula boraviti u Srbiji.

Tokom boravka u Republici Srbiji, 36 dece uzrasta od 10 do 14 godina iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije će, pored Novog Sada, posetiti i Beograd, Vrbas, Sremske Karlovce, manastire Fruške gore, a učesnici kampa će imati priliku da se upoznaju sa svojom istorijom, jezikom, kulturom, da obiđu različite spomenike kulture, muzeje i turističke atrakcije.

- Drago mi je što će učesnici Kampa, srpska deca iz regiona, nekoliko dana biti u poseti Srbiji i što će moći da se upoznaju sa novim drugarima, da slobodno razgovaraju na svom jeziku, da kroz obilazak Srbije spoznaju sveukupno bogatstvo našeg naroda. I nama je uvek drago kada obiđemo sve one krajeve gde živi srpski narod i vidimo koliko smo toga generalno uradili za evropsku kulturu i civilizaciju. Želim vam prijatan boravak u našem gradu, da ponovo dođete, da dođete sa svojim porodicama, a iznad svega vam želim da opstanete i ostanete na svojim vekovnim prostorima. Da govorite na svom jeziku, da možete da pišete na svom pismu, da možete sa ponosom da nosite vaša imena i prezimena. Verujem da je ovo samo jedna u nizu poseta i da ćemo uspeti da organizujemo i uzvratne poste, kako bi naši đaci otišli da vide gde vi živite, gde živi srpski narod u regionu i da se bolje međusobno upoznate - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kamp se organizuje treći put sa ciljem očuvanja srpske tradicije, jezika i kulture. Organizatori trećeg Kampa za srpsku decu iz regiona su poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanja Lakić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, koji se obratio prisutnima.

- Ovaj kamp je osmišljen tako da deca upoznaju istoriju srpskog naroda, da posete brojne institucije i ustanove, ali i da vide prirodne lepote naše Srbije. Takođe, cilj je i stvaranje novih prijateljstva kojima se grade neki novi mostovi saradnje - rekao je Duško Ćutilo.

U ime dece obratila se Olivera Đukić koja se zahvalila na gostoprimstvu i prilici da bude učesnik Kampa, istakavši da sva deca uživaju u obilascima i pripremljenom programu.

Izvor: Grad Novi Sad
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad