Yunet
 

Društvo

Srbija decenijama 7.jul obeležavala kao početak ustanka

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. jul 2022. • 11:56 •

Srbija decenijama 7.jul obeležavala kao početak ustanka

Na današnji dan 7. jula 1941. godine, Žikica Jovanović Španac, politički komesar Rađevačke čete Valjevskog partizanskog odreda, počeo je oružanu borbu protiv okupatora pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, a taj datum je decenijama obeležavan kao Dan ustanka u Srbiji.

Živorad Žikica Jovanović je u selu Bela Crkva, nedaleko od Krupnja, na tradicionanom ivandanjskom seoskom vašaru, ubio dvojicu pripadnika srpske žandarmerije - Milenka Brakovića i Bogdana Lončara.
Ovaj događaj prihvaćen je kao početak ustanka u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, i obeležavan je kao državni praznik sve vreme postojanja socijalističke Jugoslavije i potom do 2001.
Tradicionalni vašar je okončavan, posle službe u crkvi, na sugestiju lokalnog predsednika opštine pozivom da se prisutni ne zadržavaju, imajući u vidu opšte vanredne okolnosti zemlje pod okupacijom.
Posle 17 časova na tom mestu se pojavljuju pripadnici Rađevačke čete Valjevskog partizanskog odreda, njih petnaestak, i sledi govor kojim se narod poziva na ustanak, uz pretnje onima koji učestvuju u privrednim aktivnostima u korist okupatora.
Govorili su Miša Pantić, zapovednik čete, Vladan Bojanić, Žikica Jovanović, politički komesar čete nazvan Španac, zbog učešća u građanskom ratu u toj zemlji, kao i Bogoljub Rakić, meštanin.
KPJ je pozvala na opšti ustanak nakon što je Nemačka napala Sovjetski Savez 22. juna 1941.
Kako su se pojavila dvojica žandarma iz stanice u obližnjoj Zavlaki, Lončar i Braković, koji su redovno patrolirali, Vladan Bojanić je požurio da pozove nazad pripadnke Rađevačke čete koji su već napustili selo.
Žandarmi su prvo pucali u vazduh, u skladu s pravilom službe, a Žikica Jovanovih Španac je odmah pucao u njih. Potom su ih ranjene dotukli s više hitaca.
Živorad Jovanović, poznat kao Žikica Španac, rođen je 1914. u Valjevu. Član KPJ bio je od 1935. Posle učešća u ratu u Španiji, i boravka u logoru u Francuskoj, u Jugoslaviju se vratio septembra 1940. Jedan je od organizatora ustanka u Zapadnoj Srbiji.
Poginuo je marta 1942. u Radanovcima kod Kosjerića. Proglašen je za narodnog heroja.
Miloš Miša Pantić, zapovednik Rađevačke čete, rođen je 1904. u Valjevu. Po obrazovanju lekar, član KPJ bio je od 1933. Poginuo je februara 1942, nedaleko od Prijepolja, najverovatnije hicem s leđa.
Bogdan Lončar i Milenko Braković bili su žandarmi u Kraljevini Jugoslaviji, i u skladu s propisima za okupirana područja, ostali su, kao i administrativne službe, na sličnim dužnostima i po okupaciji zemlje.
Dan ustanka 7. jul, decenijama je, kao jedan od centralnih simboličkih praznika, svečano obeležavan u Srbiji, sve do 2000. godine, nizom prigodnih manifestacija, polaganjem venaca i podsećanjima na partizansku borbu.
Bogdan Lončar i Milenko Braković, ubijeni žandrami, sudski su rehabilitovani decembra 2008. odlukom Okružnog suda u Šapcu, u skladu sa Zakonom o rehabilitaciji.
U sudskoj odluci je, pored drugog, navedeno da su njih dvojica "lišeni života (…) iz ideološko-političkih razloga".
Skupština Srbije usvojila 10. jula 2001. Zakon o praznicima, kada je za Dan državnosti Srbije ustanovljen 15. februar - Sretenje, u znak sećanja na podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine, što je takođe i začetak novovekovne srpske države.
Dotadašnji Dan ustanka, 7. jul time je prestao da bude državni praznik. Potonjih godina svečano su ga obeležavali pripadnici SUBNOR-a, kao i pristalice sličnih političkih orjentacija.
Taj datum, Dan ustanka 7. jula 1941, različito se tumači u srpskoj istoriografiji i publicistici. Dok ga jedni vide kao početak ustanka i herojske borbe u Srbiji i Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, za druge je on početak komunističke revolucije i građanskog rata.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena