Yunet
 

Društvo

Predsednik Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. jun 2022. • 18:59 •

Predsednik Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana, odlikovan je bivši premijer Japana Šinzo Abe.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti istorijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
Takođe, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je i episkop budimski Lukijan Pantelić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u očuvanju identiteta srpskog naroda i crkve, kao i Slovačku evangelističku crkvu augzburške veroispovesti u Srbiji povodom 100 godina od osamostaljenja.
Povodom 185 godina rada, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovana je Gimnazija u Čačku, dok je za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, istim ordenom odlikovana Ljiljana Smajlović.
Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, za naročite zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti pozorišne umetnosti, odlikovan je pozorišni reditelj Egon Savin, dok je Ljubiša Ristić odlikovan za zasluge u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.
Za zasluge u oblasti sporta, ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, kao i bivši fudbaler Velibor Bora Milutinović.
Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume odlikovan je glumac Miloš Biković.
Povodom 100 godina postojanja, ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice, dok je za naročite zasluge u oblasti kulture, istim ordenom odlikovano dečije pozorište Subotica.
Za zasluge u oblasti filmske umetnosti i promociju Srbije u svetu ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je britanski glumac Rejf Fajns.
Orden karađorđeve zvezde trećeg stepena dodeljen je za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja biblioteka u Doljevcu.
Zlatnom medaljom za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovana je Zorana Vapa, a za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, odlikovana je Anđelka Vlaisavljević, dok je zlatnu medalje za zasluge i postignute rezultate na polju digitalizacije, dobio Marko Valder.
Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti odlikovani su Mariza dos Reis Nunes, Andrea Bočeli.
Zlatnu medalju za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima dobio je Dalibor Kitanović, dok je za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti književnosti, zlatnu medalju za zasluge dobio Slobodan Despot.
Za zasluge u oblasti književnosti odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge Radovan Vlahović, dok je isto odlikovanje dobila Zorica Jurković Ember za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti.
Zlatnu medalju za zasluge u oblasti slikarstva dobili su Dragan Martinović, Bratislav Anđelković i Predrag Ðaković.
Dirigent Mladen Jagušt odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" dobili su Saša Lalić, vatrogasac iz Zaječara, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i vatrogasac iz Zaječara Andrija Trifunović.
Predsednik Vučić je, u svom obraćanju, laureatima poručio da će odlikovanja koja nose sa sobom gde god živeli, svedočiti o poštovanju koje Srbija gaji prema njima, i ujedno svedočiti o tome koliko su voleli zemlju.
"Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, nove zvezde, mit iz kojeg stvaramo nove mitove, inspiracija koja rađa nove inspiracije. U Vidovdanu treba da tražimo svoju budućnost. A ako je neko to shvatio, to ste vi. Hvala vam u ime te budućnosti, u ime naše države i naroda, i našeg zajedničkog trajanja i držanja“, naglasio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Miloš Milivojević

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena