Yunet
 

Društvo

Počela sednica Skupštine AP Vojvodine, rasprava o budžetu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. jun 2022. • 14:29 •

Počela sednica Skupštine AP Vojvodine, rasprava o budžetu

Sednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine počela je danas, a najvažnija tačka o kojoj se raspravlja je Izveštaj o izvršenju budžeta za 2021.godinu.

Državna revizorska institucija je četvrti put za redom dala pozitivno mišljenje o trošenju para iz vojvođanske kase.

U poslednje četiri godine DRI je kontrolisala izvršenje budžeta i u sve četiri provere dato je pozitivno mišljenje o upotrebi budžetskih sredstava.

Nenad Borović poslanik iz Poslaničke grupe “Aleksandar Vučić za našu decu”, kaže da će poslanici ove grupe podržati izveštaj, jer je planiranje budžeta bilo realno, a upravljanje odgovorno.

Vodilo se računa o potrebama građana, ali i o potrebama privrede uz istovremeno očuvanje finansijske stabilnosti.

"Ovo je rekordno ostvarenje budzeta,nikada ovoliko sredstava u budzetu Vojvodine nije bilo na kraju jedne godine. Ukupno 84 milijarde 651 milion dinara.U odnosu na 2020. godinu to je deset milijardi više u ostvarenju. Ovo je istorijski rezultat što se tiče ostvarenja budzeta.Važno je da dominiraju sredstva od poreskih prihoda, a to su porezi na zarade i na dobit pravnih lica. Ostvareno je više od planiranog", rekao je Borović.

Prema njegovim rečima, sve to govori o snazi privrede kako Srbije tako i Vojvodine.

"Imamo mnogo investicija, veliki broj radnih mesta. Iako su iza nas veoma teške godine zbog pandemije,ovo je rezultat za svako poštovanje", ističe Borović.

Poslanička grupa Srpske radikalne stranke glasaće protiv ovog izveštaja, jer, kako kažu, završni račun opisuje da se javnim finansijama u 2021. upravljalo bez jasnog plana i programa, bez rezultata, bledo i neubedljivo.

"Ovo je godina po našem mišljenju za zaborav, jer nije rešen nijedan dugogodišnji problem koji muči Vojvodinu. Propuštena je još jedna prilika da se nešto kapitalno uradi na prostoru severne srpske pokrajine. Ponovo imamo većinu sredstava koja su usmerena na tekuću potrošnju, a jedan minimalan deo na kapitalne rashode", rekao je Đurađ Jakšić, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke.

On kaže da je deset odsto sredstava iz budžeta ostalo neiskorišćeno, pa se osam milijardi dinara prenosi u 2022.godinu.

Javni dug Vojvodine je u prošloj godini bio na najnižem nivou za poslednjih 15 godina, ukupno 5 milijardi 248 miliona dinara.

Na dnevnom redu sednice pokrajinske skupštine su još i izveštaji o radu i finansijskom poslovanju Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i Pedagoškog zavoda Vojvodine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena