Yunet
 

Društvo

U robnim rezervama imamo svega više nego dovoljno

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. maj 2022. • 13:01 •

U robnim rezervama imamo svega više nego dovoljno

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, po obilasku skladišta robnih rezervi u Beogradu, da je država obezbedila dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, da su robne rezerve pune, kao i da će naredni meseci biti iskorišćeni da se dodatno obezbede i osiguraju još količine energenata i hrane, pred jesen i zimu, koji neće biti laki.

“Imajući vidu činjenicu da nas po pitanju hrane i energenata, čeka teška jesen i zima, važno je da pokažemo istinski domaćinski odnos i brigu za građane, da znaju da mogu da se oslone na svoju državu, koja gleda unapred šta može da se desi, a da budemo osugurani i bezbedni, uz očuvanje javnih finasija, ne ugrožavajući stopu javnog duga”, rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da je skladište u Beogradu samo jedno od mnogih u zemlji, da će obići i u one u Vrbasu, Pehicncima, Iriu, Leskovcu…. dodajući da je ono što je skladišteno u Beogradu samo jedna petnaestina onoga što imamo upravo u Leskovcu.

“Za nas je od presudnog značaja da obezbedimo dovoljne količine energenata, i krenućemo u izgradnju novih skladišta dizela i sirovu naftu, za šta nam je potrebno godnu i po dana”, dodao je Vučić.

Takođe, sledi dalja izgradnja skladišta za gas, o cemu je delimično razgovarao i sa ruskim predsednikom, podsećajući da imamo prostor za zakup i u Mađarskoj. Naveo je da je važno i da se obezbede dovoljne količine uglja i mazuta, za toplu zimu za građane, što, kaže, sve neće biti lako, ako se sukob u Ukrajini ne zaustavi.

Ponovo je ukazao da žitna kriza čeka svet, posle suše u Indiji i Argentini, koje su jedni od najvećih izvoznika žita, izrazivši uverenje u da će država po tom pitanju uspeti da obezbedi sve neophodno.

“Kiša nam je sada dobrodošla, mnogo je znacila za pšenicu, a značiće i da imamo jednu, dve, kasnije za kukuruz. Nadam se da će i to da dođe, ali došlo, ne došlo, obezbedili smo dovoljne količine za ljude”, rekao je Vučić.

Precizirao je da je uskladišteno 25.000 tona brašna samo u robnim rezervama, a ima, kaže, i drugih mesta za čuvanje, zatim više od 54.000 pšenice, 94.000 tona kukuruza, 11,5 miliona litara ulja, 11,4 miliona kilograma pasulja, isto toliko miliona kilograma soli.

“Sve je to država nabavila, izdvojeno je 4,3 milijardi dinara za robne rezerve.

Nastavićemo da se pripremamo. Predstoje nam jun, jul i avgust za potpune pripreme u ove dve ključne oblasti dobavjanja energenata i nabavke hrane. To je ogromno finansijsko opterećenje za zemlju, ali gledamo kako to da rešimo bez problema za građane”, rekao je Vučić.

Dodao je da uskoro, kako je i obećano, kreće isplata novca za mlade, jer država od rečenog, kaže, ne odustaje.

Izvor: Tanjug ( foto Tara Radovanović)

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena