Yunet
 

Društvo

Šećera će biti i preko potreba, inspekcija kod špekulanta

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. maj 2022. • 11:30 •

Šećera će biti i preko potreba, inspekcija kod špekulanta

Nestašicu šećera izazvao je špekulant, a isporuke šećera danas i narednih dana biće u količinama koje daleko nadmašuju potrebe, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

U izjavi za RTS on je rekao da je nestašicu šećera izazvao jedan špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju.
Kandić je naveo da će danas i narednih dana oba proizvođača šećera isporučivati do 400 tona.
On je istakao da se u normalnim situacijama troši 260 tona dnevno.
Naveo je da je količina od 400 tona dnevno dogovorena sa proizvođačima na sastancima prethodnih dana i da su svi svesni da se situacija sa šećerom mora razrešiti.
Kandić je naveo da ne može da tvrdi da šećera ima trenutno u svim supermarketima u Srbiji, ali da će se u narednim danima situacija sa šećerom popraviti.
"Cena šećera je uredbom vlade ujednačena za sva pakovanja, tako da više neće potrebe za enormnom kupovinom šećera u kilskim pakovanjima, što je bila dosada situacija. U prvih 20 dana maja i više od 200 posto je porasla tražnja za tom vrstom šećera", rekao je on.
Dodao je da je veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio jedan od ključnih faktora za nestašicu i da je zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno da kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma.
"To je desetodnevna potreba Srbije kompletne za kilskim pakovanjem šećera, a za taj deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana", naveo je on.
Dodao je da je on u prethodnih mesec dana pustio na tržište svega oko 25 tona kilskog pakovanja šećera, otprilike jedan šleper, a ostalih pakovanja, odnosno u rinfuzu šećera šećera, koji je bio i do 30 dinara skuplji, pustio na tržište 10 puta više i tako izazvao poremećaj. Kandić je naveo da je ta firma kod proizvođača imala 30.000 tona šećera, što je desetina ukupne godišnje proizvodnje u Srbiji.
On je ocenio da je najveći problem što taj šećer nisu puštali u prodaju.
"Inspekcijski organi i danas rade svoj posao. Tamo se i dalje utvrđuje činjenično stanje", rekao je on.
Upitan da li je Ministarstvo trgovine moglo da spreči situaciju sa šećerom, Kandić je objasnio da ne postoji zakon koji će sprečiti špekulacije.
On je pozvao građane ukoliko primete da je u nekoj prodavnici cena šećera u pakovanju od jednog kilograma viša od 89,99 dinara, u pitanju kršenje uredbe Vlade Srbije i da to prijave tržišnoj inspekciji.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad