Yunet
 

Društvo

Ambasador Francuske posetio Novi Sad

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. maj 2022. • 12:46 •

Ambasador Francuske posetio Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ambasadorom Francuske Nj. E. Pjerom Košarom koji je u prvoj zvaničnoj poseti Gradskoj kući u Novom Sadu.

Gradonačelnik je ambasadoru poželeo srdačnu dobrodošlicu i istakao da Novi Sad, posebno u prethodnom periodu, ima intenzivnu međunarodnu saradnju sa gradovima regiona Val d Oaz. Kako je rekao, Novi Sad sa tri tamošnja grada ima potpisano Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje, a reč je o gradovima Lengien le Ben, Sen le la Fore i Tavernji. Ambasador Košar je rekao da će amabasada dati punu podršku dinamici tih partnerstava.
Vučević je napomenuo da se početkom ovog meseca sastao sa gradonačelnikom Bastije, i da je tom prilikom dogovoreno da Novi Sad podeli svoja iskustva sa tim gradom koji nastoji da postane Evropska prestonica kulture 2028. godine.
Ambasador se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici, čestitao Novom Sadu na tome što je ove godine Evropska prestonica kulture i ocenio da takav projekat mnogo doprinosi uspostavljanju tešnjih odnosa između evropskih gradova. Kako je rekao, postoji saradnja sa Fondacijom ''Novi Sad-Evropska prestonica kulture'' i na osnovu nje mnogi francuski umetnici će se predstaviti u Novom Sadu, odnosno aktivno će učestvovati u kulturnoj sezoni u Novom Sadu i u inicijativama koje se na tom planu sprovode.
Sastanku su takođe prisustvovali predstavnici Francuskog instituta u Srbiji i ogranka tog instituta u Novom Sadu, a gradonačelnik Vučević je ocenio da ta organizacija mnogo doprinosi kulturnoj razmeni između dve zemlje, i istakao da Grad nastoji da im pomogne da imaju što bolje uslove za rad. Ambasador Pjer Košar se zahvalio što je Grad obezbedio novosadskom ogranku Francuskog instituta u Srbiji mesto u Kreativnom distriktu, te da će taj prostor krajem juna biti spreman za rad.
Zvaničnici su zaključili da postoje uslovi da dosadašnja dobra saradnja bude još plodotvornija, kako u oblasti kulture, tako i na polju privrede, a gradonačelnik Vučević izrazio je uverenje da će, poput kompanija ''La Farž'' i ''Šnajder Elektrik'', i druge francuske firme odlučiti da ulažu u Novom Sadu, odnosno u Srbiji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena