Yunet
 

Društvo

Svečano obeležen Dan Fakulteta tehničkih nauka

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. maj 2022. • 20:10 •

Svečano obeležen Dan Fakulteta tehničkih nauka

Svečana akademija povodom Dana Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu održana je u Srpskom narodnom pozorištu.

Pored prigodnog kulturno-umetničkog programa i obraćanja zvaničnika, tom prilikom dodeljene su povelje i zahvalnice za uspešnu saradnju i doprinos razvoju FTN, kao i nagrada najuspešnijim studentima 2020/2021. i zaposlenima na Fakultetu.
 Prisutnima su se obratili dekan FTN prof. dr Srđan Kolaković, pokrajinski sekretar za naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, ministar nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Branko Ružić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 - Čestitam šest decenija postojanja zaposlenima i studentima Fakulteta tehničkih nauka. Te godine kada je Fakultet osnovan, počela je nova era razvoja Novog Sada. Po svojim infrastrukturnim, ali pre svega obrazovnim, odnosno kadrovskim kapacitetima, FTN je jedan mali univerzitet za sebe. Ta obrazovna ustanova je partner sa Gradom u svim velikim projektima, i često je postojanje FTN-a kao takvog, bio razlog zašto su se veliki investitori opredeljivali da ulažu u Novi Sad - istakao je gradonačelnik Vučević.
Kako je tokom svečanosti naglašeno, najveće ulaganje u nauku i visoko obrazovanje u Srbiji u poslednjih 30 godina je Naučno-tehnološki park Univerziteta u Novom Sadu koji se prostire na oko 30 000 kvadrata pametnog prostora opremljenog sistemima za kontrolu svih funkcija objekta. Fakultet tehničkih nauka raspolaže sa preko 10 000 kvadratnih metara tog prostora. Za buduće inženjere obezbeđeno je 40 savremenih laboratorija, pet učionica i dva amfiteatra, a znanje će tu sticati preko 3 000 studenata.
- Kako je rekao Nikola Tesla, ne radimo za sadašnjost, nego za budućnost. Fakultet tehničkih nauka je bio, i danas jeste, odraz stvarnih potreba i realnih materijalnih mogućnosti ove sredine. Novi trendovi i bolji uslovi omogućavaju da FTN postane, ne samo najveći u regionu, već jedan od najboljih fakulteta u kojem se obrazuju inženjeri kao odgovor na sve izazove koje donosi novo doba – naglasio je dekan FTN prof. dr Srđan Kolaković.
 Fakultet tehničkih nauka je potekao od Mašinskog fakulteta koji je osnovan Uredbom Narodne skupštine Narodne Republike Srbije 18. maja 1960. godine kao Mašinski fakultet u Novom Sadu u sastavu Univerziteta u Beogradu. Nakon osnivanja Univerziteta u Novom Sadu 28. juna 1960. godine, Fakultet, zajedno sa još šest do tada osnovanih fakulteta sa područja Vojvodine, ulazi u sastav Univerziteta u Novom Sadu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena