Yunet
 

Društvo

Pastor i Ćurčić na obeležavanju jubileja rumunske županije Arad

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. maj 2022. • 15:54 •

Pastor i Ćurčić na obeležavanju jubileja rumunske županije Arad

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić prisustvovali su danas u Aradu svečanom obeležavanju 30. godišnjice osnivanja Županijskog veća ove rumunske županije.

Govoreći na svečanosti u Palati kulture Muzeja Arada, predsednik Pastor istakao je veliko zadovoljstvo dosadašnjim bliskim i partnerskim vezama Vojvodine i Arada. On je dodao da su i Skupština AP Vojvodine, i Pokrajinska vlada, čvrsto posvećene unapređenju saradnje i partnerstkih odnosa između Srba, Rumuna i Mađara jer nas je, prema njegovim rečima, istorija naučila da je to jedini ispravan put. 
Ovom prilikom svečano je otvorena dvorana „Festi“ u okviru Palate kulture Muzeja u Aradu, u kojoj su reprezentativna umetnička dela iz perioda 19. veka, pre svega mađarskog slikara Arpada Festija, restaurirana i posle 50 godina vraćena u izložbeni prostor iz kojeg su bila uklonjena. Reč je o iznimnim delima evropskog slikarstva Arpada Festija “Hristova sahrana” i “Krunisanje kralja Matije Korvina 1458.”
Nakon ove svečanosti održana je i međunarodna konferencija „Administracija u preduzetništvu“, na kojoj je predsednik Pastor govorio o primerima dobre prakse u kreiranju plodonosnog privrednog ambijenta u AP Vojvodini, saradnji privrednih subjekata i administracije i modelima kreiranja pozitivne investitorske klime.
„AP Vojvodina i Arad se suočavaju sa veoma sličnim problemima. Samo čvrstom privrednom, ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom vrstom saradnje možemo zajednički naći odgovore na pitanje kako da zadržimo mlade na ovim prostorima i kako da naše regije postavimo u centar zbivanja i odlučivanja“, rekao je Pastor i dodao da institucionalni okviri za saradnju postoje i da treba iskoristiti njihov pun potencijal. On je naglasio i dobre odnose Rumunije i Srbije, kao i snažan doprinos koji međusobnim relacijama daju rumunska zajednica koja živi u našoj zemlji i srpska koja živi u Rumuniji.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić istakao je da Županija Arad i AP Vojvodina neguju decenijsku prijateljsku i partnersku saradnju koja je tokom godina doprinela brojnim privrednim kontaktima, bliskim univerziteskim vezama, snažnoj povezanosti pre svega pograničnih gradova i mesta, zajedničkim projektima iz oblasti kulture, sporta i turizma. On je ukazao na nameru i spremnost Pokrajinske vlade da se ova saradnja produbi novim zajedničkim projektima, a da potpisan Sporazum o saradnji predstavlja temeljan okvir za ostvarivanje daljih zajedničih ciljeva.
Tokom posete, predsednik Županijskog veća Arad Justin Ćonka i predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor održali su sastanak tokom kojeg su razgovarali o narednoj poseti delegacije Arada AP Vojvodini. Ćonka i Pastor načelno su se dogovorili će tokom jeseni biti organizovana poseta privredne i političke delegacije Arada.
 Svečanom obeležavanju tridesete godišnjice od osnivanja Županijskog veća Arada prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Rumunije Kelemen Hunor, generalni konzul Republike Srbije Vladan Tadić, delegacije drugih županija i gradova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad