Yunet
 

Društvo

Danas počinje prolećni festival matematike u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. maj 2022. • 12:04 •

Danas počinje prolećni festival matematike u Novom Sadu

U Novom Sadu se do 14. maja održava se tradicionalni praznik matematike "Prolećni Festival Matematike 2022".

Festival Matematike počinje zvanično večeras u 18 sati, kada će vrhunski matematičar, akademik Steva Todorčević, održati predavanje u ogranku SANU u Novom Sadu.

Manifestacija se održava u organizaciji Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Društva matematičara Novog Sada, Ogranka SANU u Novom Sadu i Statističkog društva Vojvodine, a pozvani su svi matematičari, nastavnici i profesori matematike, učenici srednjih škola, studenti matematike kao i svi ljubitelji matematike.

U nedelji koja sledi, svaki dan će se dešavati nešto zanimljivo:

U ponedeljak, 9. maja,  dr Nenad Teofanov će održati predavanje, namenjeno širem auditorijumu, povodom 200 godina knjige "Analitika teorija toplote". Isto popodne će dr Radoslav Božić održati mini kurs o dinamičnom softveru za nastavu matematike – kurs je namenjen studentima i nastavnicima matematike.  

U utorak, 10. maja je sastanak Statističkog društva Vojvodine,  u okviru kog je predavanje o Kovidu-19 u Vojvodini, gost predavač dr Snežana Medić.  Popodne, na seminaru “Fundamenti matematike” predavanja će održati dva gosta iz Beograda, dr Predrag  Tanović i dr  Slavko Moconja.  

U sredu, 11. maja je predstavljanje rezultata projekta “Futuremat”, a popodne će gost iz Beograda, dr Slobodan Vujošević održati predavanje o metafizici Gedela.

U četvrtak i petak (12. i 13. maj) su predavanja dva gosta iz Beča, Hansa  Fajtingera i Lukasa Kehldorfera, a uveče je pub kviz KvizoMat u kafiću Beza.  Još uvek možete prijaviti svoju ekipu! U petak, predavanje će održati čuveni matematičar Gyla Katona, akademik Mađarske akademije nauka.

U subotu, 14. maja je završna svečanost: prvo konferencija učenika srednjih škola “Matematički Podijum Mladih” (uz pozdravnu reč dopisnog člana SANU Igora Dolinke), a  zatim dodela nagrada najuspešnijim takmičarima (uz muzički pozdrav Katarine Teofanov, prvonagrađene učenice na ovogodišnjem Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije). Detaljan program možete videti na sajtu Društva matematičara Novog Sada www.dmns.edu.rs.

Prisustvo na svim događajima je slobodno i besplatno.

- Izaberite ono što vam je interesantno i dođite da se družimo i slavimo matematiku - pozivaju sa Departmana za matematiku i informatiku PMF-a.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena