Yunet
 

Društvo

Brnabić:Nulta tolerancija za nasilje u školama

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. april 2022. • 12:31 •

Brnabić:Nulta tolerancija za nasilje u školama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada ima nultu toleranciju za vršnjačko nasilje i izrazila uverenje da će to biti slučaj i sa narednom Vladom, jer je to, kako je rekla, jedno od osnovnih pitanja funkcionisanja našeg društva u budućonosti.

Ona je otvarajući konferenciju o nacionalnoj platformi za prevenciju nasilja koje uključuje decu "Čuvam te" ukayala na značaj ove platforme koja je namenjena deci, učenicima, roditeljima, prosvetnim radnicima, ali i državnoj upravi i lokalnoj samoupravi kako bi se sistemski borili protiv sistemskog problema.
Vlada Srbije osnovala ju je u martu 2021. godine i predstavlja najvažniji rezultat rada Vlade Srbije sa sindikalnim organizacijama u prosveti koje predstavljaju prosvetne radnike i ogranizacijama civilnog društva koje se bave tom temom.
"Ovo je naša prva nacionalna platforma koja svima pruža mogućnost da prijave zlostavljanje dece, zanemarivanje, nasilje i eksploataciju dece. Kao takva, ta platforma, ako je mi svi zajedno provomišemo, ako je mnogo ljudi koristi i ako postane sastavni deo svih naših života, predstavljaće ogroman resurs čitavom našem društvu da svu decu zaštitimo i da direktno utičemo na svo nasilje koje se tiče dece", poručila je premijerka.
Ona je rekla da je za godinu dana obukama na platformi "Čuvam te" pristupilo preko 44.000 registrovanih korisnika, a pokrenut je pilot projekat u kome učestvuje 12 osnovnih i 12 srednjih škola u kome će se pretiti efekti rada roditelja i nastavnika na platformi.
Premijerka je dodala da postoji ogromno interesovanje dece za članke, savete i teme vezane za digitalno nasilje.
Brnabićeva je najavila ubrzanje rada na platformi kako bi se omogućila prijava nasilja na njoj, ali da se omogući umrežavanje Centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova i policijskih stanica.
"To sve moramo da uradimo najkasnije za četiri do pet meseci i tek će onda platforma imati svoju punu funkcionalnost i omogućiće nam da pratimo sve prijave", istakla je premijerka.
Ona je rekla da se važnost ovog problema za Vladu Srbije najbolje vidi što se oko tog projekta okupilo sedam ministarstava - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovone, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zdravlja.
Ministarstva su potpisala protokol o pružanju međusektorskih usluga na platformi "Čuvam te" i obavezala se da će koordinisano, putem platforme, građanima pružati sve informacije u cilju sprečavanja nasilja, kao i da će zajedno kreirati obuke za nastavnike, učenike i roditelje na različite teme kako bi ih podružali u prevenciji nasilja, kome da se obrate i kako da prijave nasilje.
"Nikada pre nije postojalo jedno mesto i jedna inicijativa na kojoj su svi ovi resori radili zajedno", konstatovala je Brnabićeva.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena