Yunet
 

Društvo

Za naučnoistraživačke projekte nacionalnih manjina sedam miliona dinara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. april 2022. • 15:00 •

Za naučnoistraživačke projekte nacionalnih manjina sedam miliona dinara

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je danas rešenja predstavnicima visokoobrazovnih ustanova iz AP Vojvodine koje su dobile sredstva u visini od sedam miliona dinara za 16 odobrenih projekata po Javnom konkursu za finansiranje naučnoistraživačkih i razvojnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2022. godini.

Pozdravljajući prisutne rukovodioce projekata, sekretar Milošević je istakao da učešće nacionalnih manjina u projektima visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti predstavlja deo pune afirmacije multikulturalnosti i kvaliteta ovog društva, koje želi da obrazovanje bude uvek i svima dostupno.
„Naučnoistraživačka delatnost u Vojvodini, koja je specifično multikulturalno i multietničko društvo, osim internacionalizacije, mora ispuniti i drugi cilj – da bude uistinu humanistički orijentisana, odnosno usmerena ka čoveku u svim njegovim različitostima“, kazao je sekretar Milošević.
Prema njegovim rečima, veoma je važno da se obuhvate sve determinante našeg slobodnog, demokratskog i inkluzivnog društva, jer koliko god da je nauka s jedne strane elitistička, podrazumevajući samo one koji vladaju naučnom metodologijom, mora da osvetli i aspekte nacionalnih identiteta, koji su jedan od najvažnijih elemenata kvaliteta življenja u modernom društvu.
„Naše najveće bogatstvo jeste da očuvamo spektar različitosti i harmonizovane odnose zajedništva, koji nas krase godinama, a verujem da je to jedina realna perspektiva i u vremenu koje dolazi“, rekao je Milošević.
Govoreći o broju prijavljenih projekata od 2017. godine do danas, sekretar je naglasio da je primetan povećan broj aplikanata i odobrenih projekata, sa tendencijom povećanja iznosa za ovaj konkurs.
Ove godine pristiglo je ukupno 25 prijava, a odobreno je 16 projekata osam nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad