Yunet
 

Društvo

Predstavljen program obeležavanja 80. godišnjice Novosadske racije

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. januar 2022. • 13:05 •

Predstavljen program obeležavanja 80. godišnjice Novosadske racije

U nedelju, 23. januara, u 12 časova, Grad Novi Sad obeležava 80 godina od pogroma Srba, Jevreja i Roma u Novosadskoj raciji 1942. godine.

Tim povodom, članovi Odbora za obeležavanje Novosadske racije protojerej Vladan Simić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark predstavili su program događaja koji se tradicionalno održava na platou Keja žrtava racije, kod spomenika "Porodica“.

Prema rečima protojereja Vladana Simića, pomenom u nedelju biće nastavljeno obeležavanje pogroma u Bačkoj započeto 4. januara, centralnim parastosom u Mošorinu. On je objasnio da će program obeležavanja Novosadske racije, kao i svake godine započeti obraćanjem gradonačelnika Novog Sada, a nakon toga će uslediti pomen Srpske pravoslavne crkve i pomen Jevrejske zajednice.

"Mi smo se potrudili da pripremimo program koji bi istakao važnost jubileja, međutim zbog epidemiološke situacije nismo uspeli u potpunosti da odgovorimo tom zadatku. Naime, pozvali smo Njegovu Svetost Patrijarha srpskog gospodina Porfirija da održi pomen ali, iz zdravstvenih razloga, on i Episkop bački gospodin Irinej nisu u mogućnosti da prisustvuju, tako da će u njihovo ime pomen služiti vikarni Episkop toplički g. Jerotej, kao i vikarni Episkop mohački g. Damaskin",  rekao je protojerej Vladan Simić.

Pomen u ime Jevrejske zajednice održaće vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, a u okviru programa prigodne kompozicije izvešće hor Jevrejske opštine "Hašira“, Hor Saborne crkve "Sveti Georgije“, i Crkveni hor pri Uspenskom hramu "Antifon“ . Takođe, predviđeno je i polaganje venaca na spomenik "Porodica“ od strane državnih organa i ambasada, potomaka žrtava, kao i spuštanje venca u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Srbije. To će učiniti predstavnici Skupštine Grada Novog Sada, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad i Matice romske. Pomen žrtvama Novosadske racije kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži ''Štrand'' biće održan istog dana u 13.15 časova.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark je istakao da je podsećanje na taj tužni događaj svake godine nužno, jer imamo obavezu da naše sećanje prenosimo na potomke i kako ne bismo dozvolili da se ponovo nešto slično desi.

Govornici su izrazili nadu da će se, u narednom periodu epidemiološka situacija stabilizovati i da će biti u prilici da organizuju svečanu akademiju posvećenu tužnom jubileju i promociju spomenice povodom 80. godišnjice pogroma u Bačkoj.


Izvor: Grad Novi Sad
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad