Yunet
 

Društvo

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. decembar 2021. • 13:04 •

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Kulturnom centru gde je upriličena modna revija „Na krilima mašte“ u organizaciji Udruženja za pomoć MNRO, Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu „Sunce“ i Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga.

U okviru programa učenici ŠOSO „Milan Petrović“ izveli su igrokaz „Život je slagalica”, a program je klavirskom izvedbom uveličala studentkinja druge godine Muzičke akademije Kristina Jevtović.
- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom jeste simboličan datum, ali solidarnost, moralna načela i pitanje razumevanja, nalažu da se o toj temi priča svakog dana u toku godine. Niko od nas nije savršen ili je bolje reći -  svi smo savršeni na svoj način. Hajde da uvažimo tu, naizgled, različitu savršenost, da se međusobno razumemo, da pomognemo jedni drugima. Suštinsko razumevanje i empatija su preduslov podrške, a okretanje glave u drugu stranu, zaobilaženje realnosti, nije rešenje nego je bekstvo iz stvarnosti koje ne vodi nikuda. Svaka osoba u jednoj zajednici zaslužuje pravo na šansu i niko nema pravo da joj oduzme to. Grad je uradio dosta toga na polju olakšavanja života osobama sa invaliditetom, ali nije dovoljno. I dalje je mnogo barijera kojih se moramo osloboditi, a pri tome ne mislim samo na arhitektonske barijere, već na one mentalne, odnosno na predrasude, nerazumevanje i nezainteresovanost. Verujem da zajedničkim snagama i naporom možemo da uklopimo raznovrsne puzle različitosti i da dobijemo jednu lepu koloritnu sliku jedinstva - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, zahvalivši se svim učesnicima kulturno-umetničkog programa na odličnoj izvedbi i ljudima koji tokom cele godine svoju pažnju i vreme posvećuju ovoj populaciji kroz svoj rad i angažovanje.
Pored gradonačelnika, prisutnima se u ime Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada obratio i predsednik Gradske organizacije slepih Goran Vuković.
- Želim da se u ime Odbora zahvalim na podršci koju Grad pruža našim organizacijama i da istaknem da je ta saradnja na izuzetno visokom nivou. Siguran sam da će ona ići samo uzlaznom putanjom - rekao je Goran Vuković i napomenuo da se radovi sa današnje modne revije mogu naći u prodajnom prostoru „Na krilima mašte“ na Spensu i u „Osi ART galeriji“ u Zmaj Jovinoj ulici br. 20.
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine. I ove godine u Novom Sadu, on će biti obeležen nizom aktivnosti u vidu preventivnih medicinskih pregleda, tribina, pozorišnih predstava, sportskih takmičenja, likovnih izložbi, modnih revija, kreativnih i muzičkih radionica.  To će sve biti realizovano tokom čitavog meseca na više lokacija u gradu, u organizaciji ustanova i udruženja osoba sa invaliditetom.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad