Yunet
 

Društvo

Brnabić: Nastavićemo da ulažemo u ergelu Karađorđevo

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 30. novembar 2021. • 18:06 •

Brnabić: Nastavićemo da ulažemo u ergelu Karađorđevo

U Krađorđevu je danas svečano obeležena stogodišnjica postojanja najveće ergele u Srbiji, a premijerka Ana Brnabić istakla je da će vlada nastaviti sa ulaganjima u tu ustanovu, koja je simbol tradicije konjarstva.

Na današnji dan 1921. godine formirana je ergela Karađorđevo.
Brnabić je podsetila da je ergela rekonstruisana i nadograđena 2018. godine, na ponos svim stanovnicima Bačke Palanke, ali i Srbije.
"U godini kada obeležavamo 100 godina od njenog osnivanja, obavezali smo se da očuvamo ovu ustanovu kako bi nastavila da neguje tradiciju konjičkog sporta u našoj zemlji. Kao i u svemu drugom, želimo da pokažemo da se sa ponosom sećamo slavne tradicije i da je naša obaveza, koju ćemo sa radošću ispuniti, da je čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima", istakla je premijerka.
Kako je navela, dostojanstveno sećanje i čuvanje vrednosti za koje su se preci borili, načela su koje neguju vlada i predsednik Aleksandar Vučić, jer upravo poštovanje tradicije, jeste osnov da se gradi jaka, uspešna i slobodna Srbija.
Brnabić je ukazala da Karađorđevo čuva bogatu tradiciju naše zemlje i naše vojske, a pritom je i mesto izuzetne prirodne lepote i park prirode sa veliki brojem zaštićenih vrsta, kojem se mora vratiti stari sjaj.
Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela Zaključak po kome je ergela Karađorđevo postala Državna ergela od posebnog značaja za razvoj konjičkog sporta i turističkih potencijala Srbije, te da je to veliki korak da Karađorđevo postane jedan od turističkih simbola čiteve zemlje.
Brnabić je rekla da ergela u funkciji zapravo još od kraja 19. veka, ta da je posle Prvog svetskog rata dobila ime koje i danas nosi.
Podsećajući na slavne dane ergele i priznanja sa najpriznatijih konjičarskih smotri iz zemlje i sveta, Brnabić je navela da je Karađorđevo bilo opustošeno 2002. godine, ali i da se vraćanjem snage celokupnoj Srbiji, vraća i sjaj ove ergele.
Brnabić je dodala da je 2018. formiran Konjički vod posle šest decenija, te da se tako vraća i stara slava konjice koja je imala važnu ulogu u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, a da od pre tri godine postoji u Kup Srbije koji se održava u Karađorđevu u formi galopskih i kasačkih trka.
Ergela je specifična po tome što ima najstariju knjigu utisaka koja je nastala još 1924. godine i koja mnogo govori o značaju čitave ergele.
Hipodrom "Mladost", u Karađorđevu, otvoren je 1980. godine, a pored sportskih, ovde su se održavala i vojnička takmičenja.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad