Yunet
 

Društvo

Vučić: "Ne menja se cena- narednih 6 meseci gas iz Rusije za 270 dolara"

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. novembar 2021. • 16:20 •

Vučić:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio za TV Pink da se predsednik Rusije Vladimir Putin saglasio da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne menja i da ostane 270 dolara.

Vučić je iz Sočija rekao i da će biti povećane količine gasa za Srbiju u narednih šest meseci. Ovo je za nas kao spas, nećemo imati problema ni sa gasom ni sa strujom, tako da mnogo nam je pomogao predsednik Putin svojim odnosom, iako je kraj ugovora prihvatio je da nam tokom zimske sezone produži istu cenu, to je bio moj predlog, a on je prihvatio, bio je više nego fer izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da će cena gasa ostati ista - u narednih šest meseci biće 270 dolara.

"Postigli smo nešto što smo možda jednom pomenuli i pokušali i Putin je pokazao izuzetno prijateljstvo prema Srbiji - da u narednih šest meseci dobijemo cenu od neverovatnih 270 dolara, da nam se ne menja cena, da ostane potpuno ista", poručio je Vučić.

Rekao je da smo dobili povećanje količine gasa za tih šest meseci, kao i fleksibilnost za koju je, kaže, posebno molio.

"Kada sam to saopštio u hotelu, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je skakao od sreće jer je mislio da je nemoguće da se to postigne", rekao je Vučić i dodao da je Putin tokom sastanka pred njim razgovarao sa svim važnim ljudima iz različitih oblasti.

Vučić je nakon sastanka preneo da je sa Putinom razgovarao o mnogo tema, uz zahvalnost ruskom predsedniku na izuzetnom gostoprimstvu.

"To je bio jedan od naših najdužih sastanaka, tri sata smo razgovarali sami o svim važnim pitanjima", rekao je Vučić.

Dodao je da je Putin dobro razumeo značaj cene gasa, količine i tzv. gipkosti gasa, navodeći da nam je to do kraja februara potrebno oko 13 miliona kubnih metara gasa, a u maju i junu 4 ili 5 miliona, a nije svejedno da li, kada pređete prosečne količine, kupujete na berzi ili ne.

"Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je, takođe, izrazio saučešće ruskom predsedniku zbog fatalne nesreće u rudniku uglja u ruskoj oblasti Kuzbas u kojoj je stradalo najmanje 11 ljudi.

Sastanak predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića trajao je duže nego što je bilo predviđeno, saznaje Tanjug iz delegacije predsednika. Kako je rečeno, dvojica predsednika su trenutno na ručku, gde nastavljaju sami razgovor.

Po završetku sastanka, a pre ručka, Vučić je članovima svoje delegacije samo poručio da je presrećan kako protiču razgovori.

"Svaki susret sa predsednikom Ruske Federacije je od izuzetnog značaja za našu zemlju", napisao je Vučić na zvaničnom instagram nalogu "Buducnostsrbije".

Putin: Naći ćemo prihvatljivo rešenje za gas za Srbiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas, na početku susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju, da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

"Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim telima da posao dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje koje bi bilo prihvatljivo za naše srpske partnere", rekao je Putin.

Putin je poželeo Vučiću uspeh na izborima u Srbiji u aprilu sledeće godine.

"Želim da vam izrazim zahvalnost na pažnji koju posvećujete razvoju rusko-srpskih odnosa. Nadam se da će glasači u Srbiji to takođe ceniti", istakao je Putin, javlja RIA novosti.

Putin je rekao da Rusija očekuje da premijerka Srbije Ana Brnabić poseti Moskvu u decembru.

"Razvijamo odnose između vlada dveju zemalja. Očekujemo da će vaša premijerka doći u Moskvu u decembru", rekao je Putin Vučiću, preneo je Tass.

Ruski predsednik je istakao da pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije ne zavisi od tekuće političke konjunkture i da se nada da će biti pronađeno rešenje koje će zadovoljiti interese svih.

"Znate da je naša pozicija principijelna. Podržavamo vašu poziciju o rešenju kosovskog pitanja i nadam se da će se na kraju pronaći rešenje koje će zadovoljiti interese svih ljudi koji tamo žive", poručio je Putin.

Ruski predsednik je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji korona virusa.

"Pred nama je obilje pitanja koja treba da razmotrimo. Ipak, uprkos izazovima koje je donela pandemije, veze dve zemlje ne samo da su održane, već su se razvile u svim pravcima", istakao je Putin.

Govoreći o trgovini, Putin je rekao da će Moskva i Beograd do kraja 2021. godine ne samo prevazići pad trgovinske razmene prouzrokovan pandemijom, već će povećati obim međusobne razmene.

"Ako smo u 2020. godini, pandemijskoj godini, imali pad trgovine, onda je ove godine rast već preko 20 odsto, u samo devet meseci ove godine. To znači da ćemo ne samo prevazići recesiju iz 2020. godine, već ćemo takođe povećati obim trgovine", poručio je ruski predsednik.

Ukazao je na razvoj saradnje u vojnoj sferi.

Podsetio je da dve zemlje redovno održavaju vežbe, razvijaju interakciju na liniji struktura vlasti, ministarstava odbrane i generalštaba.

Prema Putinovoj oceni, "to je, nesumnjivo na dobrobit obe zemlje".

Putin dolazi u posetu Srbiji

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posetiće sledeće godine Srbiju, objavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Posle tri sata produktivnih i dobrih razgovora sa predsednikom RF Vladimirom Putinom, zahvalio sam na gostoprimstvu i dobio potvrdu da će sledeće godine posetiti Beograd i Srbiju", napisao je Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Vučić je danas u Sočiju sa Putinom razgovarao o velikom broju bilateralnih i međunarodnih pitanja, a u fokusu je bila cena ruskog gasa za Srbiju.

Putin je tokom susreta rekao da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

Izvor: Tanjug   Foto: instagram buducnostsrbijeav

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad