Yunet
 

Društvo

U Sremskoj Kamenici otvorena nova služba za mikrobiološku dijagnostiku

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. novembar 2021. • 14:17 •

U Sremskoj Kamenici otvorena nova služba za mikrobiološku dijagnostiku

Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobio je potpuno novu specijalizovanu laboratoriju za mikrobiološku dijagnostiku.

Ova služba za sva tri instituta u Sremskoj Kamenici godišnje obavi više od 100.000 različitih procedura iz oblasti bakteriologije, imunologije, mikobakteriologije, mikologije i serologije.
Prilikom posete potpuno adaptiranom i rekonstruisanom centru za mikrobiološku dijagnostiku, potredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković zahvalio je svim zaposlenima na Institutu jer je poslednjih godinu dana bio posebno izazovan period za njih, s obzirom na to da su radili u vanrednim okolnostima, kako zbog epidemije kovida 19, tako i zbog građevinskih radova na rekonstrukciji laboratorije.
Uprkos tome, laboratorija je bez prekida i odlaganja obavljala sve analize koje su bile neophodne pacijentima, a samo u cilju dijagnostike kovida 19 obavljeno je oko 28.000 analiza. Zato je nabavljena i potpuno nova oprema za PCR dijagnostiku, koja će omogućiti obavljanje procedura koje do sada nisu rađene.
Za građevinske radove na adaptaciji i rekonstrukciji, kao i za kupovinu nove laboratorijske opreme, Pokrajinska vlada izdvojila je 68,1 milion dinara. Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo, oprema na kojoj se radilo bila je stara više decenija, a prostor potpuno devastiran.
„Infrastrukturni radovi podrazumevali su potpunu zamenu vodovodnih, električnih i kanalizacionih instalacija, novi sistem ventilacije i klimatizacije, kao i rekonstrukciju sistema grejanja. S obzirom na to da je kupljena i nova oprema, laboratorija sada odgovara svim savremenim zahtevima laboratorijske prakse i standardima dijagnostike tercijarne ustanove“, izjavio je sekretar Gojković i dodao da je Pokrajinska vlada u Institut za plućne bolesti u poslednjih pet godina uložila ukupno 440 miliona dinara.
Mikrobiološka laboratorija počela je sa radom 1960. godine, kada je i osnovan Institut za plućne bolesti Vojvodine. Jedina je referentna laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze i jedina u kojoj se izvodi test osetljivosti na antituberkulotike za pacijente u Vojvodini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad