Yunet
 

Društvo

Kamenički park novo – staro mesto uživanja u prirodi

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. novembar 2021. • 11:21 •

Kamenički park novo – staro mesto uživanja u prirodi

Prepoznajući potencijal ovog parka i uvažavajući sve izraženije potrebe za uređenim zelenim oazama, poslednjih godina udruženim snagama Grad i Pokrajina učinili su da Novosađani ponovo sa zadovoljstvom posećuju ovo mesto, toliko dragoceni komad prirode koji nam je, takoreći, na pešačkoj udaljenosti.

Realizacijom projekata park je obogaćen novim sadržajima – potrebnim mobilijarom, izgrađenim stazama, sportskim terenima, dečjim igralištima, info tablama… osim što je ulepšan, on je sada zahvaljujući osvetljenju i bezbedniji.
Osvrćući se na  redovne aktivnosti u realizaciji očuvanja i unapređenja zelenila u samom parku, pobrojaćemo radove koje ovih dana sprovode radnici JKP Gradsko zelenilo:
    1. Zbog bezbednosti posetilaca parka u toku je orezivanje suvih, trulih, prelomljenih i grana sa fitopatološkim oštećenjima sa određenog broja stabala.
    2. Na delu  vegetacije u parku sprovedeni su  tretmani adekvatnim sredstvima za zaštitu bilja.
    3. Monitoring vegetacije (stabala) vrši se u cilju praćenja vitalnosti stabala.
    4. Uređenje zelenila - popuna stabala u obodnom delu borove šumice u centralnom delu parka, i to sadnjom 10 stabala vrste Pinus nigra. Na lokacijama u blizini novopostavljenih pergola – senika, sadnja vrste Prunus pissardii (17 kom). Deo travnatih površina u parku u blizini staza je devastiran, pa je urađena rekonstrukcija travnjaka (2457 m2) kako bi povratile estetsku funkciju i omogućilo se njihovo održavanje.
    5. Održavanje jezera - u prethodnom periodu urađeno je izmuljivanje jezera, kaptaža izvora koji pune jezero i saniran je prelivni šaht čime je omogućen odvod viška vode iz jezera. Okolina jezera je obogaćena sadnjom dekorativnih biljnih vrsta. Tokom godine je došlo do ponovnog širenja trske u većem delu jezera. Kako bi se jezero održalo u kontrolisanom stanju, potrebno je sprečiti nekontrolisano širenje trske, što je kroz ove aktivnosti i urađeno
   6. Jedna od aktivnosti je i popravka stubića i mobilijara u parku, koji su u prethodnom periodu na neki način oštećeni korišćenjem.
 
Podsećamo, odlukom Skupštine grada („Službeni list Grada Novog Sada“, broj 54/2008) proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije i  stavljen pod zaštitu kao značajno prirodno dobro. Istom odlukom poveren je na upravljanje JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad