Yunet
 

Društvo

Novi Sad - Grad heroj obeležava 77 godina od oslobođenja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. oktobar 2021. • 11:23 •

Novi Sad - Grad heroj obeležava 77 godina od oslobođenja

Povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada gradonačelnik Miloš Vučević položio je vence na Spomen groblje i na Spomenik Novosadskom partizanskom odredu, u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine.

Vence su tom prilikom položili i zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, kao i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

- Klanjamo se senima svih znanih i neznanih junaka u nadi da smo dostojni potomci njihovih velikih dela. Nikada ništa neće moći da umanji snagu dana sećanja na sve oslobodioce i junake koji su izvojevali slobodu za sve nas i koji su nam osvetlili budućnost. Novi Sad je grad heroj i kao takav mora da živi i razvija se. Čestitam građanima Novog Sada 77 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Novog Sada, dan koji donosi svetlost, koji je pre mnogo godina dao nadu za budućnost, dan koji je stvorio, nama potomcima onih koji su doneli oslobođenje, šansu da Novi Sad razvijamo kao univerzitetski, privredni i politički centar. Da nije bilo te borbe, borbe protiv najvećeg zla koje pamti čovečanstvo, a to je fašizam, odnosno nacizam, ne bismo ni mi danas mogli da živimo ovakvim životom, kakav živimo u našoj državi i gradu- rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U ime gradske organizacije SUBNOR-a obratio se Milovan Vujić koji je ostakao da je današnji dan vrlo značajan, jer građane Vojvodine i Novog Sada podseća na slobodu koja je plaćena ogromnom cenom, a to su bili životi junaka.

- Želimo da se nikada više takav zločin ne ponovi prema nedužnom narodu. Istorija ne treba da se prekraja, već da učimo iz nje i da težimo da očuvamo mir, slobodu i tekovine narodnooslobodilačke borbe – rekao je Milovan Vujić.

Izvor: Grad Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad