Yunet
 

Društvo

AP Vojvodina i Republika Srpska unapređuju saradnju u poljoprivredi

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 22. oktobar 2021. • 15:55 •

AP Vojvodina i Republika Srpska unapređuju saradnju u poljoprivredi

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić primio je danas ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Borisa Pašalića, s kojim je razgovarao o nastavku saradnje AP Vojvodine i Srpske u oblasti poljoprivrede.

Kako je konstatovano, poseban prostor za proširenje saradnje postoji u organskoj proizvodnji.
Sekretar Božić je nakon sastanka sa Pašalićem kao prvi naredni događaj najavio zajedničku konferenciju posvećenu organskoj proizvodnji, koja bi u narednih mesec dana bila organizovana u Novom Sadu. Aktivno učešće u organizaciji te konferencije uzeće Privredna komora Vojvodine.
„Nastavljamo saradnju koja je uspostavljena pre nekoliko godina potpisivanjem sporazuma između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.
Danas je dogovoreno i formiranje  radne grupe  zadužene za organsku proizvodnju, koja može biti razvojna šansa u narednom periodu i mogućnost za još bolju saradnju Vojvodine i Srpske.
Važan segment saradnje vidimo u intenziviranju sajamskih aktivnosti, konkretno u povezivanju Novosadskog sajma i Sajma u Bijeljini, koji bi na taj način dobio regionalni karakter“, istakao je sekretar Božić.
Ministar Pašalić naglasio je još dve značajne teme u okviru nastavka ove saradnje. Reč je o saradnji između novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i  Poljoprivrednog instituta u Banjaluci u radu na selekciji novih genotipova sorti hibrida jer, kako je naveo, Srpska ima tržište i kadrove koji mogu da rade na tome. To bi, po njegovim rečima, bio jedan viši nivo saradnje kakav do sada nije postojao.
„Važna je i saradnja sa Produktnom berzom u Novom Sadu. Planiramo da već krajem ovog meseca održimo sastanak u Bijeljini na kome će predstavnici ove institucije razgovarati sa našim poljoprivrednim proizvođačima, koji gazduju na velikim površinama ili imaju koncesiju i mogu da budu značajni proizvođači ratarskih kultura i industrijskog bilja. Njima Produktna berza može biti interesantna za plasiranje tih proizvoda“, rekao je Pašalić.
Razgovaralo se i o naučnoistraživačkoj saradnji između poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Banjaluci u oblasti organske proizvodnje, koja je u ekspanziji. Te aktivnosti će biti realizovane u narednih mesec dana u Privrednoj komori Vojvodine.
Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Komora izuzetno aktivna u odnosima sa Privrednom komorom Srpske.
„Današnji susret je samo jedan u nizu i predstavlja deo Akcionog plana dogovorenog pre tri nedelje sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. Primer je i nedavno održani sajam u Bijeljini, gde je Privredna komora Vojvodine bila učesnik, što je omogućilo umrežavanje naših privrednika sa privrednicima iz Republike Srpske, naročito u prehrambenoj industriji“, rekao je Vučurević.
Miroslav Kovačević, vlasnik Vinarije „Kovačević“, koju su danas obišli sekretar Božić i ministar Pašalić sa saradnicima, kao dobar primer privrednika, koji u narednom periodu sa konvencionalne želi da pređe na organsku proizvodnju, objasnio je značaj ovog načina poslovanja.
„Drago mi je što je pokrenuta tema organske proizvodnje. Mi smo pre tri godine ušli u proces sertifikacije organske proizvodnje u svim vinogradima, ove godine ga završavamo i iduće dobijamo znak „organic“ tako da ćemo u narednom periodu veći deo proizvodnje prebaciti u organsku. Zasad je to jedan manji deo, takozvana premijum linija“, istakao je Kovačević i podsetio da je korisnik podsticajnih sredstava resornog sekretarijata, koja su izuzetno značajna u proizvodnji vina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad