Yunet
 

Društvo

Pokrajinska vlada izdvojila 4,7 miliona dinara za obnovu Hilandara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 6. oktobar 2021. • 13:03 •

Pokrajinska vlada izdvojila 4,7 miliona dinara za obnovu Hilandara

Pokrajinska vlada izdvojila je danas 4,7 miliona dinara za obnovu jedinog objekta stare perionice u manastiru Hilandaru, koja datira iz XVII veka, i spada u red malog broja sačuvanih građevina tog tipa.

Perionica na Svetoj Gori prikazana je kao jedan od objekata na bakrorezu iz 1757. godine, ali se pretpostavlja da je nastala ranije, u vreme monaha Teodosija i većih radova u Hilandaru. O tome svedoče sačuvani bogato ukrašeni delovi spoljnih lica zidova između dva susedna luka, na južnom zidu perionice, karakteristični upravo za Teodosijeve građevine.
Obnovom stare perionice, Pokrajinska vlada nastavlja sa  podrškom očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Svetoj Gori. Do sada su obezbeđena sredstva za rekonstrukciju Velikog konaka, koji je oštećen u požaru, kao i za obnovu i opremanje manastirskog Sinodika.
Na sednici je doneto rešenje da se izdvoji 17,9 miliona dinara za obnovu i uređenje prostorija Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine u Novom Sadu.
Doneto je i rešenje da se Opštini Kanjiža usmeri 37 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture za potrebe Vojvođanske rvačke akademije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena