Yunet
 

Zdravlje

Održana radionica o važnosti vakcinacije protiv virusa covid19

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 10. februar 2023. • 20:23 •

Održana radionica o važnosti vakcinacije protiv virusa covid19

U Gradskoj kući organizovana je promocija vakcinacije protiv virusa COVID19. Napravljen je osvrt na prethodni, veoma uspešan proces imunizacije građana, o čemu su govorili direktor Doma zdravlja dr Adil Elhag i koordinator Tima za imunizaciju Grada Sremska Mitrovica Miroslav Jokić, dok je dr Svetlana Prica predstavila prezentaciju i održala predavanje o rizicima i posledicama koje ovaj virus može da izazove, o preventivnim merama, kao i o prednostima vakcinacije.

Tokom pandemije izazvane virusom COVID19 Mitrovica je pokazala dobro osmišljenu i realizovanu strategiju, kada je u pitanju zaštita najugroženijih kategorija u društvu, a početkom vakcinacije Sremska Mitrovica je bila u samom vrhu po broju vakcinisanih lica, obezbedivši sve vrste vakcina koje su bile u opticaju.

Po rečima dr Adila Elhaga, vakcinacija u Sremskoj Mitrovici je počela 19. januara 2021. godine, a tokom masovne imunizacije prioritet su bile osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici. Grad je ušao u pilot projekat Vlade Republike Srbije, gde su mogli da budu vakcinisani građani bez zakazivanja, na vakcionalnom punktu ili kod svoje kuće. Bilo je obezbeđeno 14 punktova, kao i mobilne i terenske ekipe, za osobe koje nisu mogle da dođu do vankcionalnog punkta. Izvanredan rezulat, najbolji tada u Srbiji, je 50 odsto vakcinisanih građana do maja 2021. godine.

Doktor Elhag je dodao da se vakcinacija i dalje odvija, ističući da je ona jedina sigurna prevencija protiv virusa COVID19, koja štiti od teških formi virusa i smrtnog ishoda.

Radionica promocije vakcinacije organizovana je u kooperaciji Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, gradskim Domom zdravlja, Asocijacijom „Duga“, Karitasa, uz podršku SZO i USAID-a, koji u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom zdravlja pružaju podršku promociji vakcinacije protiv virusa COVID19.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad