Yunet
 

Kultura

Festivalom „Ružin vrt“ obogaćena kulturna riznica rusinskog naroda

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 9. maj 2022. • 10:42 •

Festivalom „Ružin vrt“ obogaćena kulturna riznica rusinskog naroda

U Srpskom narodnom pozorištu, sinoć je održan 32. festival nove rusinske pesme „Ružin vrt”, u organizaciji Radio – televizije Vojvodine. U takmičarskom delu predstavljeno je petnaest novih kompozicija, u pratnji dva orkestra RTV: Velikog narodnog i Velikog tamburaškog orkestra, i time obogaćena kulturna riznica rusinskog naroda, koja sada broji skoro 500 pesama.

„Ružin vrt“ otvorio je Jožef Klem, zamenik generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine.

– Ovaj festival je postao, ne samo tradicija, nego i ponos i brend Javne medijske ustanove Radio – televizije Vojvodine i svih šesnaest naroda i nacionalnih zajednica na čijim jezicima se proizvode iemituju naši programi. Ovih skoro pet stotina novih rusinskih narodnih pesama, koje su komponovane i izvedene na dosadašnjim festivalima, postale su kulturno nasleđe i baština ne samo vojvođanskih Rusina i bratskih nacionalnih zajednica sa kojima oni ovde žive vekovima, nego svih Rusina sveta, a verujem i svih onih koji vole, cene i slušaju kvalitetnu muziku – izjavio je Klem.

– U godini kada je Novi Sad prestonica kulture, 32. festival nove rusinske pesme „Ružin vrt“ opravdao je poverenje koje su mu grad Novi Sad i SNP ukazali. RTV je u protekle tri decenije arhivirala skoro 500 kompozicija i time dodatno obogatila kulturu jednog naroda kroz pesmu – istakla je TatjanaKolesar Gvojić, muzička urednica RTV, dodajući da je rusinski jezik jedan od pet jezika na kojima je 1949. počelo emitovanje programa Radio – televizije Vojvodine.

Stručni žiri u sastavu: Snežana Janjušević Jevtić, Miroljub Janković, Olena Puškaš, Jasmina Đuranin i Senka Stanković izabrao je pobednike Festivala. Prvu nagradu žirija za kompoziciju dobio je Jovan M. Jovanović, autor kompozicije „Duša“. Drugoplasirana numera u istoj kategoriji bila je „Stara kapija“, autora Jovgena Nađa. Treća nagrada žirija za kompoziciju otišla je u ruke Mirona Sivča, za numeru „Dve stolice“.Po odluci stručnog žirija, najbolji tekst ovogodišnjeg festivala je napisala Nada Bataković za numeru „ Zlatna grlica“, a upravo ta pesma, prema mišljenju žirija, ima nabolji aranžman, za koji je zaslužan Miroslav Pap. Najbolju interpretaciju izvela je Sanja Divljakovič, koja je otpevala numeru „Stigao je čas“.Nagrada za najbolju pesmu po izboru publike, otišla je u ruke Mihajla Budinskog, autora pesme „Kaži draga“ koji je višegodišnji favorit posetilaca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena