Yunet
 

Kultura

Izložba ikona u holu Gradske kuće do 29. januara

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 26. januar 2022. • 11:12 •

Izložba ikona u holu Gradske kuće do 29. januara

Povodom obeležavanja školske slave Svetog Save, u holu Gradske kuće otvorena je izložba ikona, radova učenika osnovnih škola koji pohađaju veronauku. Izloženo je dvadeset radova koji su rađeni kombinovanim likovnim tehnikama.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Svetlana Milovanović, koja je pohvalila učenike osnovnih škola koji su, kako je istakla, napravili lep spoj između umetnosti i naše istorije i tradicije. Na ikonama je prikazana vladarska loza Nemanjića, a učenici su sami mogli da biraju tehniku koju će koristiti u svom radu. Izložba je upriličena uoči Svetosavske akademije, koja će se održati 27. januara u Gradskoj kući.

Kosta Stepanović, veroučitelj u OŠ „Dušan Jerković“ iz Rume, inicijator izložbe, rekao je da je godinama u nazad tradicija ove škole da učenici četvrtog razreda rade ikone, zajedno sa svojim učiteljima, što se vremenom proširilo na druge škole, pa sada u ovom velikom projektu učestvuje 27 škola širom Republike Srbije. Stepanović se zahvalio školama iz Sremske Mitrovice koje su učestvovale, kao i Gradu na organizovanju izložbe u holu Gradske kuće.

Kako je rekla Dragana Sretenović, direktorica OŠ „Sveti Sava“, učenici ove škole su ove godine izložili pet ikona, a želja i ideja učenika, kao i njihovih učitelja i nastavnika, je bila da se uradi ikona Svetog Dimitrija, zaštitnika našeg grada, što je i realizovano. Ovom prilikom, Dragana Sretenović uručila je ikonu Svetog Dimitrija gradonačelnici, kao poklon Gradu od OŠ „Sveti Sava“.

Građani će ovu izložbu moći da pogledaju do subote, 29. januara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena