Yunet
 

Društvo

Zeleni projekti za čistiju Sremsku Mitrovicu

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 6. mart 2024. • 11:14 •

Zeleni projekti za čistiju Sremsku Mitrovicu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je školu u Radenkoviću u kojoj je nedavno ugrađen novi grejni sistem na gas i biomasu. Do sada su se učionice grejale na furune, dok su ostale prostorije bile hladne. Sada je temperatura ujednačena u celoj školi, a učionice čistije i nisu zadimljene. Ovome se raduju podjednako i učenici i školsko osoblje.

Ministarka Vujović je nakon toga sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i njenim saradnicima obišla lokaciju u Laćarku na kojoj se nalazi divlja deponija. Кako je rekla ministarka Vujović, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Sremska Mitrovica su obezbedili sredstva za uklanjanje ovog smetlišta koja se nalazi u neposrednoj blizini reke Save i prelepog priobalja, a cilj je da divlje deponije budu ružna prošlost, da lokacija bude čista i održiva, a svako ko bude pokušao da nepropisno odloži otpad treba da bude strogo kažnjen.

Sremska Mitrovica ima regionalnu deponiju “Srem – Mačva”, koju u narednom periodu očekuje proširenje i modernizacija, tako da sve opštine koje gravitiraju u ovom regionalnom centru imaju sve uslove da budu čiste i bez divljih deponiju, dodala je Vujović, a upravo je postojanje ovog regionalnog centra bio važan faktor da Sremska Mitrovica bude deo projekta “Odvajamo” kroz koji su građani dobili kante i kontejnere za primarnu separaciju otpada.

Po rečima gradonačelnice Svetlane Milovanović, Grad je u prethodnom periodu završio značajne projekte ozelenjavanja uz revitalizovane putne pravce, gde je zasađeno više hiljada stabala kao deo zelenog prstena oko našeg grada. Dodala je da projekti poput onog Radenkoviću postoje i za druge škole i da će se raditi na tome da budu realizovani. Višegodišnji problem Mitrovice i Laćarka jeste ova deponija na čijem će čišćenju uskoro početi da se radi, dodala je gradonačelnica i apelovala na sve sugrađane da otpad odlažu tamo gde je predviđeno jer divlje deponije nikome ne služe na korist. Ministarka Vujović je naglasila da je plan za rešenje kanalizacionog sistema u Laćarku u programu do 2027, a realizacija se može očekivati sledeće godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena