Yunet
 

Društvo

Održano predavanje o stradanju naroda Srema

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 28. februar 2024. • 14:05 •

Održano predavanje o stradanju naroda Srema

Gradska uprava za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica i Muzej žrtava genocida iz Beograda organizovali su predavanja za učenike svih osnovnih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica o temi stradanja naroda Srema u ustaškim akcijama Viktora Tomića tokom leta 1942. godine.

Predavanja su osnovcima održali eminentni stručnjaci, istoričari Muzeja žrtava genocida. Prethodno su predavanja bila organizovana i za mitrovačke srednjoškolce. Ove aktivnosti imaju za cilj da kod dece probude empatiju, da se kod dece razvije osećaj za čuvanje kulture i da oni shvate da je svaka budućnost omeđena prošlošću.

Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje zahvalila se istoričarima što su izabrali da razgovaraju sa mitrovačkim učenicima o ovoj temi: „Poslednjih nekoliko nedelja mogli smo da pratimo naslove koji su apostrofirali neadekvatno ponašanje dece, uglavnom osnovnoškolskog uzrasta, u smislu nepoštovanja žrtava Drugog svetskog rata koji su preminuli i sahranjeni na Spomen-groblju. Hvala direktoru Muzeja žrtava genocida što su nam preko reda održali predavanja o genocidu koji se desio u Sremu, odnosno pre svega u Sremskoj Mitrovici i da našoj deci približimo nešto što se dešavalo u, ne tako davnoj, prošlosti. Prošle nedelje su održana predavanja srednjoškolcima u svim srednjim školama, ove nedelje je to za učenike osmog razreda. Upravo ta deca ove nedelje počinju da uče o ovim događajima po nastavnom planu i programu predmeta istorija, tako da su se te dve teme poklopile. Želimo da deca podsetimo decu na ono što su stari Rmljani govorili da je istorija učiteljica života, zaista, ona to i jeste”, rekla je Konjević.

Muzej žrtava genocida, svoje obrazovne programe redovno organizuje kako za decu i mlade na terenu, ali i za posetioce postavki u sopstvenom prostoru. Predavanje o stradanju naroda Srema u leto 1942. na mitrovačkom Spomen-groblju držali su kustosi Biljana Marcojević i Nikola Miloševski i Bojan Arbutina, rukovodilac Odeljenja za naučno-istraživačku delatnost.

Kako je istakao Bojan Arbutina, istoričar i kustos Muzeja žrtava genocida cilj je da se deca shvate koliko je naš narod podneo žrtava, te da saznaju koliki je značaj Spomen-groblja i na koji način bi trebalo da se pristupa tim mestima. On je dodao da su predavanja bila vrlo uspešna. “Uspeli smo da dopremo do velikog broja dece u njihovom saznavanju tih tragičnih dana i godina naše stradalničke prošlosti. Cilj je da se deca upoznaju, pre svega, sa lokalnom istorijom ovog kraja i sa time šta se dešavalo u Sremu i u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, da saznaju koliki je značaj onoga što se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini, šta mesta stradanja znače za potomke žrtava, šta znače za nas danas i šta će značiti u budućnosti za naše potomke. Razmenili smo mišljenja, razgovarali sa decom, prikazali im nov film Muzeja žrtava genocida koji se bavi stradanjem srpskog naroda u Drugom svetskom ratu i kroz tu razmenu mišljenja i znanja pokušali smo da oplemenimo njihova saznanja u cilju da steknu nova znanja, a i da postanu bolji ljudi”, rekao je Arbutina.

Tokom protekle dve godine održali su preko 300 obrazovnih programa širom Srbije, naveo je Arbutina i dodao da to rade jer su svesni toga da nastavni planovi i programi možda ne ostavljaju dovoljno prostora za obrađivanje svih tema podjednako. Oni su kao nacionalna ustanova kultura koja se bavi Drugim svetskim ratom potpisali Protokol o saradnji sa Ministarstvom prosvete i upravo su pokušali da kroz te obrazovne programe popune nedostatke koji se nalaze u školskim programima. Deca koja se interesuju za prošlost, o tome već znaju mnogo više od one dece koja se malo manje interesuju, a bitno je da i kod njih probude interesovanje za te teme, što će, prema njegovim rečima, dovesti do novih saznanja o našoj prošlosti.

Deca pozitivno reaguju na ova predavanja jer im se pristupa na prilagođen način, kako ističe Arbutina, samo ih upoznaju sa činjenicama, a takve teške teme jednostavno iziskuju poseban način predavanja. Pričaju im o tome kako se boriti protiv tih loših ideologija i kako sačuvati život ali kako sačuvati sećanje na sve one ljude koji nisu uspeli da sačuvaju svoje živote, poručio je on. Predavanje za osnovce svih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica održano je u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena