Yunet
 

Društvo

Stara Bingula dobila prozor u svet

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 16. mart 2023. • 13:07 •

Stara Bingula dobila prozor u svet

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović obišao je mesto Stara Bingula, kod Sremske Mitrovice, povodom završetka radova u okviru Projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima.

Jovanović je tom prilikom istakao da će se kroz ovaj projekat uvesti brzi internet u 700 ruralnih naselja i sela, da će približno 120.000 domaćinstava i 700 škola biti uključeno u to i da će biti izgrađeno 4.700 kilometara optičkih trasa kroz Srbiju.

Ministar je ukazao na to da se ulaže 120 miliona evra kako bi brzi internet bio svima dostupan, dodavši da je Stara Bingula najbolji pokazatelj da je svaka kuća, svako selo, svaki građanin, svaki đak važan bez obzira na to u kojem delu zemlje živi.

On je istakao da, zahvaljujući brzom internetu, svi građani dobijaju mogućnost korišćenja usluga eUprave, između ostalog i eAgrar, digitalnu nastavu, internet u seoskim školama, mogućnost pokretanja sopstvenog posla u selima, kao i multimedijalne sadržaje poput televizije i fiksne telefonije.

Prema njegovim rečima, na samom početku uvođenja brzog optičkog interneta u Staroj Binguli postoji odličan odziv od 35 odsto domaćinstava.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je, zajedno sa kompanijom „Telekom Srbija”, opremilo školu u tom mestu laptop računarom i projektorom.

U poseti Staroj Binguli, zajedno sa ministrom Jovanovićem, bili su i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i generalni direktor „Telekoma” Vladimir Lučić.

Projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima jedan je od najvećih kapitalnih projekata Ministarstva informisanja i telekomunikacija, čijom će se realizacijom do kraja 2025. preko 99 odsto domaćinstava pokriti mrežama nove generacije.

Trenutno je u izgradnji 14 ruralnih naselja, a do sada su radovi završeni u tri naselja sa 11,2 kilometara optičke trase.

Istovremeno, radi se priključenje do krajnjih korisnika na brzi internet i radovi su u toku u opštinama Bujanovac, Blace, Ub, Koceljeva, Ljig, Šabac i Valjevo, dok se do kraja 2023. godine očekuje da radovi budu završeni u svih 142 naselja.

Ministar je ovom prilikom posetio Gradsku upravu Sremske Mitrovice, gde je obišao šaltere na kojima građani imaju mogućnost da se registruju za usluge elektronske uprave i postanu eGrađani.

Takođe, on je održao sastanak sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice i načelnciima gradske uprave koji se bave projektima digitalizacije i eUprave u ovom gradu.

Izvor: srbija.gov.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena