Yunet
 

Društvo

Zmajeva škola upisuje 13. generaciju bilingvalaca

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 14. mart 2023. • 16:18 •

Zmajeva škola upisuje 13. generaciju bilingvalaca

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ upisuje 13. generaciju učenika u šesti razred dvojezičnog odeljenja za školsku 2023/24. godinu.

Direktorica škole Sonja Tucaković, navodi da škola planira da proširi kapacitet polaznika i u sedmom razredu, te će sadašnjim šestacima takođe biti odobreno testiranje za bilingvalnu nastavu.

Prethodno iskustvo, kako je navela, pokazalo je da učenici naše škole u uspešno upisuju bilingvalni smer u Mitrovačkoj gimnaziji, ali i u drugim školama u kojima se sprovodi dvojezično obrazovanje. Po rezultatima koje ostvaruju na takmičenju iz engleskog jezika, nalaze se u posebnoj kategoriji, uporedo sa učenicima kojima je engleski maternji jezik, ili su im roditelji sa engleskog govornog područja.

Novina u odnosu na dosadašnju praksu, a što je prošle školske godine započeto kao pilot projekat, jeste polaganje Aptis testa na kraju osmog razreda, koji Zmajeva škola sprovodi zajedno sa Britanskim Savetom. Test, koji se primenjuje u više od 80 zemalja sveta, obuhvata pet segmenata kojima se proverava nivo poznavanja gramatike engleskog jezika, vokabulara, zatim pisanja, čitanja i slušanja.

Prethodne školske godine postignuća Zmajevaca na testu bila su većinom na nivou C1, što je viši stepen od očekivanog na kraju osmog razreda osnovne škole, a po Evropskom okviru za jezike.

Uslov za ulazak u dvojezično odeljenje biće, kao i prethodnih godina, prolazak na testu koji Ministarstvo priprema na nivou čitave Republike. Priliku da se testiraju imaće svi đaci na teritoriji sremskomitrovačke opštine. Testiranje je planirano u junu, a svi zainteresovani treba da se prijave putem linka:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfJEdno5uFLMr5lG_fEExPjxq8527lyVHmeE-luVWZjjiBckQ/viewform

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad