Yunet
 

Društvo

Podela plavih kanti Laćarcima

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 22. februar 2023. • 15:07 •

Podela plavih kanti Laćarcima

U okviru projekta „Odvajamo“, koji realizuje Javno komunalno preduzeće „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i lokalnom samoupravom, a koji finansira Švedska, počela je podela 2.000 plavih kanti i u Laćarku. One služe za odvajanje papira, plastike i metala u domaćinstvima.

Među prvim Laćarcima, koji su preuzeli svoju kantu je Mihajlo Prokopić, koji je pozdravio ovu akciju.

– Sa razvijanjem svesti o ovoj temi potrebno je početi još u vrtićima, da bismo vaspitavali naš podmladak, na vreme. Ukoliko želimo da se pridržavamo evropskih standarda, moramo početi od sebe, pa kada vidimo da je neko bacio papir na ulici, podignemo ga i bacimo u kantu, smatra Mihajlo Prokopić.

Ovaj projekat se sprovodi se od prošle godine, a jedan od ciljeva je da se uspostavi primarna separacija u domaćinstvima. Prvenstveno je predviđena samo gradska sredina, ali zbog velikog interesovanja meštana, projekat je proširen i na Laćarak. Ukupno u gradu i u ovom selu će biti podeljeno 7.500 plavih kanti.

– Mi smo uvideli da postoji velika želja meštana ovog prigradskog naselja, da učestvuju u projektu i na poseban zahtev nam je stigla potvrda da podelimo 2.000 plavih kanti domaćinstvima, koja uredno izmiriju obaveze za odvoz otpada. Na ovaj način i meštani Laćarka doprineće zdravijoj životnoj sredini. Jednom mesečno se prazne plave kante, a traka za odvajanje otpada na regionalnoj deponiji počinje sa separacijom, te će u narednom periodu biti postavljeni i plavi kontejneri, izjavila je Tamara Milković, portparol JKP „Komunalije“.

Cilj projekta odvajanja otpada ide na ruku smanjenju divljih deponija, sa kojima se gotovo svako naselje suočava u čitavoj zemlji.

– Vlada veliko interesovanje plave kante, a prvog dana je već podeljeno preko 350. Meštani su oduševljeni, svesni su značaja ovog projekta i koliko je neophodno da se otpad odvaja, kako ne bi završio na divljim deponijama, izjavila je Vesna Skakun, predsednica Mesne zajednice Laćarak.

Pravilno odvojen otpad povećava mogućnost recikliranja, a samim tim i na regionalnoj deponiji nalaziće se manje smeća. Reciklaža je najbolji način da se očisti životna sredina, a stopa njene realizacije u domaćinstvima u Srbiji je manja od dva odsto, dok je u Evropskoj uniji ona 48%. Domaće deponije su sve veće i punije, te je primarna separacija najvažniji korak ka poboljšanju stanja.

izvor: m-novine.com

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena