Yunet
 

Društvo

Dodeljene subvencije od 78,3 miliona dinara za sufinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 5. jul 2022. • 10:08 •

Dodeljene subvencije od 78,3 miliona dinara za sufinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je ugovore o dodeli subvencija u ukupnom iznosu od 78,3 miliona dinara za učešće u sufinansiranju projekata podržanih iz fondova Evropske unije u 2022. godini.

Sredstva su opredeljena za 60 projekata, koji će biti realizovani na teritoriji opština Opovo, Novi Kneževac, Ruma, Senta, Kanjiža i Irig i gradova Zrenjanin, Kikinda, Sombor, Sremska Mitrovica, Pančevo, Subotica i Novi Sad.

Sekretarka Jovanović je istakla da je i ovoga puta najviše sredstava – 34,2 miliona dinara – dodeljeno lokalnim samoupravama za realizaciju 13 projekata.

– Posebno bih istakla da su novac dobile manje opštine Opovo i Irig, kojima je teško da u svojim budžetima ostvare sredstva potrebna za realizaciju projekata – kazala je pokrajinska sekretarka i dodala da su te dve opštine na konkursu dobile veći iznos, jer spadaju u kategoriju opština sa nižom stopom razvijenosti, za koje je opredeljen maksimalan iznos do šest miliona dinara po projektu.

Sekretarka je navela da su sredstva dobile i institucije u oblasti obrazovanja i nauke, gde prednjači Univerzitet u Novom Sadu sa fakultetima, zatim regionalne razvojne agencije, organizacije iz nevladinog sektora, zdravstvene institucije, te privatna i javna preduzeća.

– Radi se o projektima koji doprinose unapređenju nauke, zdravstva, sporta, turističkog potencijala, a podržani su i projekti upravljanja otpadom, javnog prevoza putnika i tereta u prekograničnim područjima, kao i prevencije ekoloških nesreća – rekla je Smiljka Jovanović dodajući da su sve to projekti koji doprinose lokalnom i regionalnom razvoju i poboljšanju kvaliteta životne sredine na teritoriji AP Vojvodine.

Ona je naglasila da Pokrajinski sekretarijat za finansije ovu meru podrške kontinuirano realizuje od 2012. godine, te da je za sufinansiranje prekograničkih projekata u protekloj deceniji izdvojeno više od milijardu dinara. Sekretarka je istakla da je od formiranja nove Pokrajinske vlade, 2016. godine, do danas dodeljeno 700 miliona dinara.

– Do kraja godine će biti raspisan još jedan poziv za dodatnih sto miliona dinara podrške – kazala je Jovanovićeva i dodala da su do sada opredeljena sredstva omogućila povlačenje 10 milijardi dinara iz fondova Evropske unije.

Podržano je i osnivanje gastronomskog centra u Vrdniku, u opštini Irig, s ciljem da se kreira autentična gastro-ekonomska ponuda kakvu prekogranični region do sada nije imao, odnosno da se gastronomskim programom i razmenom kulinarskih veština i ukusa razvija turizam

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad